Thursday, October 16, 2008

::Alhamdulillah.akhirnya....::

Selamat Beraya kepada mereka yang telah berjaya melakukan puasa sunat 6 hari pada bulan ramadahan yang mulia ini..Semoga segala ibadah kita diterima oleh Allah SWT..Entry penulis pada kali ini agak bersifat kerohanian sikit..mane taknye,tiap kali post entry,,nak merepek merapu je kan,,mane boleh tahan,,kene akhirat akhirat gak..cewah..

Sesiapa yang dah buat puasa 6 tapi terstop akibat sebab2 tertentu tu,cepat2 lah start balik ye..hehe

Sekadar memetik kata-kata yang dicedok oleh penulis di satu laman web;

"  Fadhilat atau keutamaannya sangat besar sebagaimana sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Sesiapa berpuasa Ramadhan, kemudian diiringi dengan puasa (sunnat) enam hari dalam bulan Syawal adalah seperti puasa selama setahun." (Riwayat Muslim)

  Cara melakukannya yang terbaik (afdal) secara berturut-turut dan dimulakan pada hari kedua bulan Syawal, tetapi boleh dan sah dengan tidak berturut-turut, misalnya sehari puasa dua hari tidak, kemudian puasa lagi, asalkan genap enam hari didalam bulan Syawal. Malah sesetengah ulama mengharuskan puasa enam hari dalam bulan Syawal diniatkan berserta puasa qadha Ramadhan."

Kongsi Fadhilat melakukan ibadat puasa 6 di sini..

p/s: "tak sangka ek,dalam kemerengan die ni,,ade gak terselit ilmu agame untuk dikongsi"..sahabat penulis(identiti dirahsiakan)

No comments: